Mazăre – Plantare și beneficii . Cum se păstrează și cum se gătește

Mazărea este o legumă versatilă și hrănitoare, apreciată pentru gustul său dulce și beneficiile sale nutritive. În acest articol, vom explora cum se plantează și se îngrijește mazărea, beneficiile pe care le oferă sănătății și sfaturi despre cum să o păstrezi și să o gătești pentru a te bucura la maxim de ea.

Plantarea și Îngrijirea Mazării

Mazărea este o plantă relativ ușor de crescut și poate fi cultivată în grădini sau chiar în ghivece, dacă spațiul este limitat. Iată câțiva pași de bază pentru plantarea și îngrijirea mazării:

 1. Alege un Loc Însorit: Mazărea crește cel mai bine în locuri cu expunere la soare directă, dar poate tolera și umbra parțială.
 2. Pregătește Solul: Solul ar trebui să fie bogat în substanțe nutritive, bine drenat și ușor de lucrat. Adaugă compost sau îngrășăminte organice înainte de plantare pentru a îmbunătăți fertilitatea solului.
 3. Plantează Semințele: Plantează semințele de mazăre direct în grădină înainte de ultima îngheț. Scufundă semințele la aproximativ 2-3 centimetri adâncime în sol și lasă un spațiu de aproximativ 5-10 centimetri între fiecare plantă.
 4. Asigură Irigarea Corespunzătoare: Menține solul udat uniform, dar nu lăsa apa să stagneze. Mazărea are nevoie de aproximativ 2-3 centimetri de apă pe săptămână.
 5. Susține Plantele: Pe măsură ce mazărea crește, sprijină plantele cu ajutorul unor tije sau sârme pentru a le ajuta să crească în sus și să se dezvolte corespunzător.

Beneficiile Mazării pentru Sănătate

 1. Sursă de Proteine: Mazărea este o sursă excelentă de proteine vegetale, fiind o opțiune ideală pentru vegetarieni și vegani.
 2. Bogată în Nutrienți: Mazărea este bogată în fibre, vitamina C, vitamina K, fier, magneziu și alte substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea organismului.
 3. Susține Sănătatea Digestivă: Fibrele din mazăre ajută la menținerea sănătății tractului digestiv, promovând digestia sănătoasă și prevenind constipația.
 4. Reglarea Zahărului din Sânge: Consumul regulat de mazăre poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea riscului de diabet de tip 2.
 5. Susține Sănătatea Inimii: Nutrienții din mazăre, cum ar fi potasiul și fibrele, pot ajuta la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular.

Cum se Păstrează și se Gătește Mazărea

Pentru a păstra mazărea proaspătă și gustoasă, depoziteaz-o în frigider într-un sac de plastic sau într-un recipient etanș. Mazărea poate fi gătită într-o varietate de moduri delicioase, inclusiv fierbere, prăjire sau adăugare în supe și tocănițe. Iată câteva idei de rețete:

 1. Salată de Mazăre: Amestecă mazărea fiartă cu roșii tăiate, ceapă roșie, mentă proaspătă și brânză feta. Condimentează cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper pentru o salată delicioasă și hrănitoare.
 2. Paste cu Mazăre: Adaugă mazărea fiartă la paste gătite al dente și amestecă-le cu sos de roșii, usturoi, busuioc proaspăt și parmezan ras pentru un fel de mâncare reconfortant și satisfăcător.
 3. Supă de Mazăre: Gătește mazărea într-un amestec de supă de legume, ceapă, usturoi și cartofi pentru a obține o supă cremoasă și delicioasă, perfectă pentru zilele răcoroase de primăvară sau iarnă.

Mazărea este nu doar delicioasă, ci și benefică pentru sănătatea ta. Cu o varietate de moduri de a fi preparată și savurată, mazărea poate aduce un plus de nutrienți și gust la orice masă. Fiind ușor de plantat și de îngrijit, poți să te bucuri de această legumă minunată chiar și din propria grădină.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *